illy’s interesse voor kunst wortelt in het streven van de oude Griekse cultuur naar kalokagathia, een begrip dat goedheid en schoonheid met elkaar verenigt. Omdat illycaffè perfectie nastreeft, is het zoeken naar schoonheid geen nevenactiviteit, maar een kernwaarde waardoor het bedrijf zich laat leiden bij het nemen van (ethische) beslissingen.
De interesse van illy in de kunsten kent verschillende richtingen: illy steunt kunstenaars, instellingen en internationale tentoonstellingen en draagt zo bij aan verspreiding van de moderne kunst. Zo heeft illy samengewerkt met Marina Abramović, Michelangelo Pistoletto, Jannis Kounellis, James Rosenquist - bedenker van het merk van het huidige illy logo-, Daniel Buren, Louise Bourgeois, Jeff Koons, Robert Rauschenberg, Joseph Kosuth, Jan Fabre en Sandro Chia.
Over ethiek en esthetiek gesproken: illy initieerde een bijzonder project waarbij Sebastião Salgado, een van de grootste hedendaagse fotografen de duurzame ontwikkelingen in de wereld van de koffie verbeeld heeft.
Verder werkt illy samen met jonge en gevestigde schrijvers, is het bedrijf al jarenlang aanwezig op het Festivalletteratura in Mantova en publiceert het een eigen internationaal cultureel magazine: illywords.
Toch is de bekendste artistieke activiteit misschien wel de illy Art Collection: genummerde en gesigneerde designkopjes. Uitingen van meervoudige kunst, geliefd bij verzamelaars over de hele wereld. Het kopje is ontworpen door Matteo Thun en uitgegroeid tot een miniatuur ‘doek’ van porselein waarmee de kunst circuleert onder het genot van koffie. Sinds 2006 zijn er naast de designerkopjes ook gedecoreerde blikken.